C.A.V. Energie is naast atletiekvereniging ook Triathlonvereniging Energie.
T.V. Energie is aangesloten bij de N.T.B. (Nederlandse Triathlon Bond)

De triathlon bestaat behalve uit lopen ook uit zwemmen en fietsen. Triathlon, met de populaire wedstrijden als de ‘kwart’, ‘halve’   en de ‘hele’, of ‘hele’, bestaan uit drie onderdelen; zwemmen, fietsen en lopen. Bij de ‘sprint’ gaat het om 500 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen, bij de ‘kwart’ om 1.000 meter zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen en bij de hele triathlon om 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42,195 kilometer hardlopen. Triathlon is een leuke afwisselende sport die op elk niveau en met normale uitrusting gedaan kan worden.

Naast Triathlons worden er ook veel Run-Bike-Run- of Duathlonwedstrijden georganiseerd. Een wedstrijd bestaande uit twee van de drie triathlononderdelen wordt een duathlon genoemd.

Looptraining
De groep sporters, die in niveau varieert van toppers tot recreanten, volgen op dinsdag-  en donderdagavond van 19.00 uur tot 20.30 uur de looptraining o.l.v. Ronald Akkermans. Voor de overige disciplines, fietsen en zwemmen, wordt onderling of individueel getraind.

Fietsen
De meeste triathleten trainen individueel, soms gaat men in groepjes fietsen. Vooral in de winter is ‘spinning’ op de sportschool een goed alternatief voor fietsen op weg.

Zwemmen
In de zomer gaat men regelmatig zwemmen in ’t Waaltje, een prima buitenwater in Heerjansdam, ca. 3 km. van onze vereniging.

De Triathlongroep van Energie heeft een weblog: http://trigroep-energie.blogspot.com/

(Jeugd)triathlon

Ben je geïnteresseerd in de triathlonsport en weet je niet hoe daar je mee moet beginnen? Dan volgen hier wat tips om kennis te maken met deze sport.

Zoals je weet bestaat het uit 3 onderdelen, zwemmen, fietsen en lopen. Het zwemmen gebeurd soms in een zwembad, maar meestal in open water. De afstand die je af moet leggen is afhankelijk van je leeftijd. Er is al een afstand voor kinderen jonger dan 8 jaar. In een aantal gemeenten in ons land is het mogelijk om aan een scholentriathlon mee te doen. Dit is er speciaal op gericht de jeugd aan het sporten te krijgen. De ervaring heeft geleerd dat er altijd een aantal jeugdigen de smaak te pakken krijgt en besluit om of te gaan lopen, of  te fietsen, of te zwemmen.

De triathlon zelf is vaak voor velen wat moeilijker, vaak ziet men op tegen het vele trainen voor de drie disciplines. Ook is het heel moeilijk om een vereniging te vinden waar je met leeftijdgenootjes gezamenlijk de drie disciplines kan beoefenen.

Bij onze vereniging is dit niet mogelijk. Wil je toch graag een goede triathleet worden, dan kan je wel bij de MILA groep de looptraining volgen. Deze groep traint 2 keer in de week en het looponderdeel kan je daar trainen met leeftijdgenoten.

Om op de andere onderdelen ook goed voor de dag te komen, is het mogelijk om lid te worden van TVS’90 in Spijkenisse. Deze vereniging heeft een aparte jeugdafdeling en is bovendien een heel gezellige club. Dit klinkt misschien ver, maar het valt reuze mee.

Op zaterdagochtend om 8.00 uur wordt er getraind in ‘de Papagaai’ in Hoogvliet, er is dan speciaal voor de jeugd een aparte baan, met trainer. Je kan bijvoorbeeld je fiets mee nemen en op de fiets terug fietsen, dit is gelijk een leuke training.

Soms is er op zaterdag ook een fietstraining gepland, deze vertrekt vanaf het sportpark in Spijkenisse, daar wordt verzameld bij de wielerclub DELTA, vlakbij Spark. Ook op woensdagavond wordt er vanaf deze plek een training gegeven, Ook dan geldt, je kan zelf naar huis fietsen als de training klaar is.

Omdat C.A.V. Energie niet alle training kan geven die je als triathlonvereniging wel zou moeten geven, wordt de helft van de contributie door C.A.V. Energie betaald, de voorwaarde is wel dat je een wedstrijdlicentie bij C.A.V. Energie moet hebben..

Wil je meer weten over deze sport, dan is het handig om een keer te kijken op de website van de N.T.B., daar kan je alles vinden over deze sport, ook over de wedstrijden. Er is namelijk een speciaal Jeugd en Junioren circuit, dit is een heel leuk competitietje waar kinderen uit heel Nederland aan mee doen. Ook is er regelmatig een Trainingskamp.
Bekijk ook gelijk de site van TVS’90, daar kan je ook info vinden over de jeugd trainingen.

Heb je nog vragen kan je die aan mij stellen: e-mail of bel tel. 010 4195220.

Ineke Schurer